,

Hoe verslaafd zijn we aan onze smartphone?

Hoe verslaafd zijn we aan onze smartphone.

Smartphones beginnen een steeds grotere rol in ons leven te spelen. We kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder onze telefoon. Vier op de tien Nederlanders geven zelfs aan niet meer één dagje zonder te kunnen. Tegelijkertijd ergert toch bijna 70 procent van de Nederlanders zich aan mensen die te veel op hun telefoon zitten. De grote vraag is dus of onze generatie verslaafd dreigt te worden aan smartphones en hoe we dat tegen kunnen gaan.

Recent onderzoek door RTL Nieuws laat zien dat we steeds meer gehecht raken aan onze smartphone. Uit hun onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander wel 5 keer per uur op zijn telefoon kijkt en een kwart van de Nederlanders geeft ook toe daar te veel bezig te mee zijn.

Verslaving en slaapproblemen

Door alle leuke apps en sociale platformen raken er steeds meer mensen verslaafd aan hun telefoon. Eén op de vijf Nederlanders geeft dit ook toe, maar in werkelijkheid zullen deze cijfers veel hoger liggen.

De auteur van het boek Socialbesitas noemt het echter geen echte verslaving. Hij stelt wel dat er heel veel mensen gedwongen op hun smartphone zitten en dat best een probleem kan zijn. Wanneer mensen niet goed meer kunnen slapen omdat ze niet van hun telefoon af kunnen blijven of heel de nacht filmpjes kijken, kan dit er voor zorgen dat hun slaapritme verstoord wordt. Het gevolg hiervan is dat mensen ‘s nachts steeds langer wakker liggen en overdag vermoeid zijn. Door je smartphone te gebruiken voordat je gaat slapen, bereik je juist het omgekeerde. Het licht van je telefoon zorgt er juist voor dat je je niet moe gaat voelen en nog minder snel in slaap valt.

Gebrek aan concentratie

Een ander gevolg van het vele gebruik van smartphones is dat mensen zich steeds slechter kunnen concentreren. Wanneer je op het werk zit of huiswerk moet maken voor school is het veel leuker en verleidelijker om je telefoon te pakken en ondertussen even door je social media te scrollen. Dit zorgt er wel voor dat je je niet goed op één taak kan richten. Wanneer je bijvoorbeeld heel de dag door berichten krijgt, kan dit er voor zorgen dat je concentratie-duur korter wordt.

Apps tegen telefoongebruik

Er zijn tegenwoordig ook apps ontwikkeld die je kunnen helpen bij het tegengaan of bewust maken van je eigen telefoongebruik. Deze apps zijn voor zowel Android als Apple toestellen te installeren.

Quality Time en Moment

Beide apps houden bij hoeveel keer je per dag op je telefoon zit en hoe lang je per app online bent. Veel mensen zijn zich er niet zo van bewust dat ze zoveel op hun telefoon zitten en dit kan helpen bij het tegengaan van een smartphoneverslaving.

Forest

Forest is een app waar je gemotiveerd wordt om voor langere tijd je telefoon uit te zetten. Je kan zelf kiezen of je een kwartier of misschien zelfs 2 uur je telefoon uit wilt zetten en hier virtueel bomen mee planten. Hoe langer je je smartphone uit zet, hoe groter en mooier de boom. Als je binnen die tijd toch op je telefoon kijkt, gaat je boom dood. Wanneer je deze app intensief gebruikt kan je een heel bos maken aan bomen.

DinnerTime Plus

Deze app is erg handig om het telefoongebruik van kinderen te reguleren Wanneer ouders en hun kinderen deze app downloaden, kunnen de ouders enkele apps blokkeren. Daarnaast is het zelfs mogelijk om een tijdslimiet in te stellen. Bij whatsapp kan bijvoorbeeld ingesteld worden dat het een uurtje mag worden gebruikt door de kinderen.

Sociale leven

Een ander effect van sociale media is dat het een negatief gevolg kan hebben op je sociale leven. Dit komt omdat als je afspreekt met vrienden, iedereen vaak bezig is met hun telefoon en met andere mensen lopen te appen. Daarnaast is het ook zo dat mensen agressiever reageren door sociale media. De drempel om iets te zeggen wat je normaal nooit zou durven te zeggen is hier verdwenen. Vroeger schreven mensen elkaar een brief en was de drempel dus een stuk hoger omdat dat een stuk meer moeite kost.

Probleem of geen probleem?

Veel mensen die hun telefoon veelvuldig gebruiken, ervaren dit toch niet echt als een probleem. Het wordt voor veel mensen pas een probleem wanneer het gevolgen gaat hebben voor hun slaap, werk of hun relaties. Wanneer je het gevoel hebt te veel op je telefoon te zitten is er makkelijk wat aan te doen. Om dit het beste te testen is het handig om elke keer na te gaan waarom je op je telefoon zit. Is het misschien uit verveling, of wanneer een gesprek niet meer zo lekker loopt in het echte leven?

Een oplossing hiervoor is om je telefoon uit te zetten ‘s avonds zodat het wat moeilijker is om er even snel op te kijken. Daarnaast kan je je telefoon ook gewoon eventjes wegleggen. Het maken en houden aan afspraken is vooral erg belangrijk.

Andere tips zijn:

  • Koop een echte wekker en gebruik je  smartphone niet in de slaapkamer.
  • Neem niet overal je telefoon mee naartoe en zorg er in ieder geval voor dat hij niet altijd in het zicht ligt.
  • Zet alle notificaties van apps uit, zodat je niet telkens afgeleid wordt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.