Keurmerk voor refurbished telefoons

Keurmerk voor refurbished iPhone

Er wordt door de Nederlandse Overheid gewerkt aan een keurmerk voor refurbished toestellen. Het keurmerk is op vrijdag 15 maart 2019geïntroduceerd door Techniek Nederland. In de blog: “Keurmerk voor refurbished iPhone een feit“. Als consument heb je dan beter zicht of je te maken hebt met een betrouwbaar toestel.
Aangezien de refurbished iPhones steeds populairder worden onder de consumenten is dit een goed initiatief van de Overheid.
De keuze om een refurbished telefoon in plaats van een nieuwe aan te schaffen is slim, omdat dit toch aanzienlijk scheelt qua prijs.
De Nederlandse Overheid heeft dit besloten n.a.v een rapport van de Consumentenbond. Hieruit blijkt dat de kwaliteit van de refurbished iPhones nogal eens tegenvalt.
Van de 18 gekochte iPhones door de Consumentenbond bleken er maar 6 goed beoordeeld te zijn. Vaak waren er toch mankementen aan het toestel. Vooral de batterij was vaak van slechte kwaliteit.
Om dit te voorkomen heeft de Overheid besloten om in te grijpen en aan dit keurmerk voor refurbished iPhones te gaan werken. De consument weet dan beter aan welke eisen het toestel moet voldoen.
Er zijn momenteel al allerlei aanbieders die refurbished iPhones verkopen.
De normen van iedere partij verschillen nogal op het gebied van kwaliteit, garantie en accessoires die meegeleverd worden. Met de komst van een specifiek keurmerk zou hierin dan verandering kunnen komen. Dit omdat je dan eerst aan een bepaald aantal eisen moet voldoen, voordat je een refurbished iPhone mag verkopen onder deze naam.

Wat houdt refurbished in en wat mag je verwachten

Refurbished wilt zeggen dat de toestellen zijn gerenoveerd. Bij een gebruikte telefoon wordt deze van top tot teen nagekeken. Hiervoor worden speciale apps gebruikt. Er wordt gecheckt of alle onderdelen nog goed functioneren. Zonodig worden niet goed werkende onderdelen vervangen.
Refurbished is niet te vergelijken met tweedehands. Bij een refurbished iPhone zijn alle onderdelen schoongemaakt, indien nodig gerepareerd en eventueel vervangen voor nieuwe onderdelen. Dit allemaal is niet het geval als je b.v. op Marktplaats een iPhone koopt.
Deze toestellen worden verkocht zonder dat je weet hoe de status van de telefoon is en kan je dus te maken krijgen met defecten waar je bij de aankoop niet van op de hoogte was.
Ook krijg je bij een tweedehands telefoon gekocht via Marktplaats geen garantie.
Er is onderling wel een groot verschil in kwaliteit bij refurbished telefoons. Soms gaat het om een bijna nieuwe telefoon die na aankoop retour is gestuurd en dus bijna niet gebruikt is.
Het kan ook zijn dat je een smartphone krijgt die bijvoorbeeld op het werk jarenlang heel intensief is gebruikt.
Bij het aanschaffen van een refurbished telefoon moet je dus goed opletten. Het is namelijk lastig te zien hoe intensief een toestel echt gebruikt is.

De conditie van een refurbished iPhone wordt vaak uitgedrukt in een Grade

Er zijn 3 categorieën:

  1. Grade A: dit wil zeggen dat het toestel er als nieuw uitziet.
  2. Grade B: hierbij kunnen zichtbare krassen op de behuizing zitten.
  3. Grade C: hier is er sprake van zware gebruikssporen.

Hoe goed een toestel is onderzocht en opgeknapt verschilt nogal per aanbieder.
Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat bij veel smartphones de accu niet goed functioneert of dat het scherm minder beeld geeft of andere kleuren vertoont. Feit is dus dat niet iedere refurbished telefoon even goed wordt opgeknapt.
Mocht je besluiten om een refurbished telefoon aan te schaffen is het dus wel raadzaam om deze aan te schaffen bij een betrouwbare aanbieder.

Refurbished iPhones worden steeds populairder

Het aantal mensen die kiezen voor een refurbished iPhone groeit enorm.
Volgens bronnen bestaat rond de 20% van de hele computermarkt uit refurbished apparaten die gerenoveerd zijn.
Er gaat volgens zeggen rond de 8 tot 9,5 miljard euro om in de markt van refurbished apparatuur. Uit deze cijfers blijkt wel hoe populair dit is. Hoogstwaarschijnlijk gaat deze markt alleen nog maar groeien.
Een goede reden om voor een refurbished telefoon te kiezen is dat het beter is voor het milieu. Het produceren van nieuwe toestellen is namelijk erg schadelijk voor het milieu.
Doordat de telefoon voor het grootste gedeelte wordt hergebruikt ontstaat er minder restafval. Als je dus kiest voor een refurbished toestel ben je heel duurzaam bezig.

De reden om voor een gereviseerd toestel te kiezen is voornamelijk de prijs. De prijs ligt namelijk een stuk lager dan bij een nieuw toestel. Er kan onderling wel verschil zijn op de garantie periode die aangeboden wordt. Bij sommige aanbieders krijg je 6 maanden en bij anderen zelfs 12 of 24 maanden.
Aanbieders van refurbished iPhones kopen meestal grote partijen op. Deze worden dan onderzocht, gerepareerd indien nodig en zo geschikt gemaakt om weer te verkopen. Ook komt de nieuwste iOS-versie erop te staan.
Van sommige modellen is een veel groter aanbod op voorraad, denk bijvoorbeeld aan de iPhone 5 en 6. Een iPhone 7 refurbished zal je niet zo snel vinden. Van de nieuwe modellen iPhones zijn er namelijk nog geen grote partijen verkrijgbaar, dus zal het aanbod hierin klein zijn.
Het is dus wel nuttig om goed te zoeken en te vergelijken mocht je besluiten een refurbished toestel aan te schaffen. Let bij je keuze goed op model, conditie, opslagruimte en kleur.
Ook is het handig om om even te kijken hoe de iPhone geleverd wordt. Meestal krijg je er een oplaadkabel, adapter en simkaarttool bij. Oordopjes krijg je over het algemeen niet meegeleverd.

Aanbod refurbished iPhones voor bedrijven bij Repair IT Now

Repair IT Now biedt ook refurbished iPhones aan voor bedrijven en particulieren.
Overweegt u een refurbished toestel te kopen? Wij kunnen u verder helpen met een kwalitatief goed toestel.
Op de refurbished iPhones krijgt u bij ons ook 1 jaar garantie.
Mocht uw refurbished toestel gevallen zijn en is b.v. uw scherm kapot kunt u terecht bij onze vakkundige reparateurs om te repareren (zoals een iPhone, Samsung of ander merk telefoon).
Repair IT Now gaat altijd voor kwaliteit dus als de Overheid rond is met het refurbished keurmerk zullen wij ons zeker aansluiten hierbij.
Verder kunnen wij u alvast melden dat wij bezig zijn met het uitbreiden en presenteren van refurbished toestellen. Zo kunt u binnenkort zien wat u kunt verwachten van refurbished iPhones.

Interesse in refurbished iPhone(s)?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 8 mei 2018 hebben wij eerder al een blog geschreven over de Nederlandse overheid die bezig is om keurmerk voor refurbished telefoons te ontwikkelen. Vandaag de dag 15 maart 2019 lanceert de technieksector eindelijk een keurmerk voor […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.