In het najaar van 2019 schijnt Apple met een nieuwe software update uit te komen: iOS 13. De bètaversie van iOS 13 is al wel beschikbaar, maar omdat er nog kleine fouten in deze proefversie kunnen zitten raden wij het af om deze te installeren en adviseren wij om tot september op de release van de officiële iOS 13 te wachten. Ondanks dat er verschillende kleine updates van iOS door het jaar heen zijn volgt er altijd in september een grote waarin veel nieuwe functies worden onthuld. In deze blog zullen wij een overzicht geven van de te verwachte nieuwe functies van iOS 13 en leggen wij uit welke toestellen compatibel zijn met de nieuwe software.

EEN AANTAL NIEUWE FUNCTIES OP EEN RIJ

1. Donkere modus

Met deze nieuwe modus krijgt je iPhone een donkerdere kleurenscherm. Extra handig voor ‘s avonds zodat het rustiger is voor je ogen, maar ook in bijvoorbeeld de bioscoop zodat je niet storend bent voor anderen. Deze functie kan handmatig en snel worden ingeschakeld via het Bedieningspaneel. De donkere modus kan tevens worden ingepland, zodat het in bepaalde tijden zelf in- of uitschakelt.

2. Snellere Face ID

Volgens Apple wordt Face ID 30% sneller met de nieuwe software update.

3. Sneller toetsenbord

iOS 13 zal zorgen voor een sneller toetsenbord. Er komen suggesties voor woorden die jij vaak gebruikt, zodat berichten sneller kunnen worden gemaakt. Gesproken talen worden door de vernieuwde dicteerfunctie automatisch herkent, waarna het toetsenbord zal wisselen naar de gesproken taal. 

4. Kleinere Apps

De Apps worden met iOS 13 niet visueel kleiner, maar wel kleiner van MB waardoor het downloaden sneller zal gaan en je iPhone meer GB overhoudt.

Kleinere apps in iOS 13

5. Standaard log in met je Apple ID

Apple komt met de functie om je makkelijk te laten aanmelden bij apps en websites via je Apple ID. Je hoeft niet langer nieuwe accounts en wachtwoorden aan te maken! Door middel van Face ID en Touch ID is deze functie extra veilig gemaakt.

6. Audio delen met meerdere AirPods

Eindelijk komt de functie om twee paar AirPods te koppelen aan één iPhone. Zo kan je met je vrienden of geliefde genieten van hetzelfde nummer of film.

Audio delen met meerdere AirPods met iOS 13

7. Professionele camera functies

Belichting van de camera kan in iOS 13 beter worden aangepast, zodat de intensiteit van de portretbelichting toeneemt. Hierdoor komen gelaatstrekken duidelijker en sterker uit, terwijl de huid zachter oogt. Met het nieuwe effect High-Key Mono krijg je in de portretstand monochromatische tonen en aldus een klassiek oude look.

8. Handiger foto album

Foto’s worden in het fotoalbum handiger geordend, zodat deze makkelijker te vinden zijn en je jouw belangrijkste en mooiste video’s en foto’s terugvindt. Per dag, maand en jaar zijn bijzondere momenten in unieke grotere weergave van je foto’s terug te zien. Live foto’s worden afgespeeld terwijl je scrolt. Foto’s die dubbel zijn, screenshots van bonnen en documenten worden in iOS 13 iets verborgen, zodat er meer privacy is en enkel je beste foto’s het meest uitblinken. In de geschiedenis van de foto’s komt uitgebreider te staan waar je was en wat je bijvoorbeeld deed. Daarbij wordt de zoekfunctie in je foto album verbeterd, zodat je met verschillende keywords een foto kan opzoeken. Op verjaardagen van familie en vrienden die in je contactenlijst staan kun je foto’s waar hen opstaan uitgelicht te zien krijgen.

9. Nieuwe technieken voor het bewerken van foto’s en video’s

Bij het bewerken van foto’s komen er meerdere keuzes van filters en intensiteit in iOS 13. De levendigheid van foto’s kan door de nieuwe update worden aangepast om zo de kleuren van je foto’s intenser te maken, zonder dat de huidskleur erdoor wordt beïnvloed. Afbeeldingen kunnen nu helderder worden gemaakt en zelfs ruis, zoals korreligheid of vlekjes, kunnen worden weggewerkt. 

Via de verbeterfunctie kun je automatische aanpassingen bepalen voor je gemaakte foto’s. Als je automatisch het contrast binnen een foto laat bewerken zullen de waarden van licht, donker, gloed, contrast, verzadiging, etc. mee veranderen.
Binnen iOS 13 kun je nu met een video alles doen zoals je met een foto kan. Het beeld bijsnijden en filters toepassen wordt binnen je camerarol mogelijk. Deze veranderingen zijn met iOS 13 niet meer permanent. Je kan alles ongedaan maken en je beeld weer naar origine toestand terugbrengen.

Nieuwe technieken voor bewerken van foto en videos in iOS 13

10. Betere en veiligere locatie functies

In iOS 13 krijg je meer controle over het verstrekken van je locatiegegevens. Eenmalig toegang geven tot je locatie wordt dadelijk een optie en je krijgt meldingen wanneer een app jouw locatiegegevens gebruikt.

11. Homekit Security

Opnamen door camera’s die gekoppeld zijn aan HomeKit kunnen nu gratis en veilig worden bewaard in je iCloud. Door nieuwe privacy instellingen kan je zelf bepalen wanneer de camera’s opnemen.

12. Je favoriete locaties opslaan in Maps

Je kunt dadelijk favoriete, of nog te bezoeken, locaties verzamelen, in een lijst zetten en delen met je vrienden en familie. Locaties waar jij vaak bent kunnen in één lijst worden gezet, zodat je snel via Maps van en naar locatie kan reizen met maar één druk op een knop. 

13. Nieuwe kaarten in Maps (Apple kaarten)

In Maps zal je na de nieuwe software update van iOS 13 meer realistische mappen kunnen verwachten. Alle steden kunnen dadelijk 3D worden bekeken, waarbij je de camera 360 graden door een stad of dorp kan draaien.

Nieuwe kaarten in de app Kaarten in iOS 13

14. Handiger reizen

Er zijn een aantal nieuwe functies met iOS 13 die ons het leven handiger en veiliger maken als het aankomt met reizen. Aankomsttijden kan je dadelijk delen met familie en vrienden. Zelfs als je vertraging oploopt wordt je aankomsttijd aangepast en automatisch zichtbaar voor degene met wie je het hebt gedeeld.
Door hulp van Junction View kan je als bestuurder naar de juiste baan worden geleid, zodat je geen afslag meer mist of de verkeerde kant op zal rijden.
Zelfs wordt Ov informatie binnen maps met iOS 13 beter opgenomen. Dienstonderbrekingen, storingen, uitval en overstaphaltes worden zichtbaar op je route.
Binnen Maps kan je dadelijk tevens de meest actuele informatie te zien krijgen over vluchten. Het vertelt je moment van vertrek en aankomst en toont zelfs details van gates en terminals van vluchten.

15. Nieuwe handigheidjes van Siri

Na het downloaden van iOS 13 zal Siri meldingen en berichten kunnen voorlezen wanneer deze binnenkomen. Deze functie is voornamelijk handig in de auto, maar tegenwoordig ook op de fiets om boetes te voorkomen zonder dat we iets moeten missen.
Siri raakt in staat om audioboeken, radio, muziek en podcasts met apps van derden af te spelen. Ze kan suggesties maken naar wat je zou willen luisteren, je kan haar vragen om je favoriete radiozender op te zetten en Siri krijgt zelfs, voor wie wilt, een Indiaas-Engelse stem.

16. Unieke Memoji’s en Animoji’s

Er worden meerdere mogelijkheden toegevoegd voor de Memoji. Een beugel, piercing, oorbellen, specifieke hoofddeksels, brillen, make-up en tot 30 nieuwe haarstijlen worden binnen de nieuwe software update toegevoegd. De drie nieuwe Animoji’s (een koe, muis en inktvis) komen er ook bij. Met deze nieuwe functie kun je eigen stickerpakketten maken, zodat elk bericht een persoonlijk tintje van jouw heeft. Deze nieuwe Memoji’s en Animoji’s kun je instellen als afbeelding die je contactpersonen zien wanneer zij jou berichten.

17. Makkelijker berichten vinden

Wanneer je de app Berichten opent zal je recente berichten, personen, locaties, foto’s en links zien die jij vaak gebruikt. Binnen gesprekken kun je makkelijker zoeken naar specifieke berichten. Links, bijlagen en locaties die gedeeld zijn in gesprekken worden in het informatiepaneel opgeslagen, zodat deze sneller te vinden zijn.

18. Overzichtelijke herinneringen

Door de iOS 13 update wordt het maken en ordenen van herinneringen fijner. Bijlagen, foto’s, locaties, tijden, datums en markeringen kunnen binnenkort allemaal in de Herinneringen app worden toegevoegd, zonder dat er naar andere apps hoeft te worden gegaan.
Het ordenen kan dadelijk in meerdere lijsten gebeuren, zodat allerlei onderwerpen bij elkaar kunnen blijven. Apple zorgt voor ‘slimme’ lijsten, waardoor je de herinneringen voor vandaag kan zien, herinneringen die als belangrijk zijn gemarkeerd of die zijn gebaseerd op locatie. Wederom maakt Apple het hier ons weer makkelijk!

19. Updates binnen CarPlay

Ook CarPlay krijgt een update. Je kan eenvoudig een route plannen, bestemmingen zoeken en het overzicht van de route wordt overzichtelijker weergegeven.
Door Junction View wordt de reis nog makkelijker. Onderweg wordt dadelijk je agenda zichtbaar, zodat je altijd kan zien wat er voor later op de planning staat. Maar de ‘niet storen’ functie kan worden ingesteld wanneer er geen behoefte is aan binnenkomende berichten en je liever geniet van een rustige autorit.
Net zoals bij de iPhone een donkere modus komt, komt dit ook bij CarPlay. Helderheid kan worden aangepast zodat het licht prettig blijft voor je ogen terwijl je onderweg bent. 

Naast deze 19 belangrijkste nieuwe functies belooft Apple om er in totaal 60 nieuw bij iOS 13 vrij te geven. Ook houdt Apple altijd nog wat groots achter de hand, dus wij zijn benieuwd! Maar niet elk toestel is in staat om te werken met iOS 13. Hieronder een overzicht van de apparaten die compatibel zijn met iOS 13. 

Toestellen die geschikt zijn voor iOS 13

Software update bij Repair IT Now

Twijfel je of iOS 13 bij jouw Apple apparaat kan worden geupdate? Of vraag je je af hoe lang het duurt en wat je moet doen voor deze update? Neem dan contact op met Repair IT Now. Wij kunnen je helpen met het updaten van de nieuwste software beschikbaar terwijl u meekijkt. Daarnaast kunnen wij ook je iPhone repareren wanneer je problemen ondervind.

Direct een afspraak maken om je iOS te laten uitvoeren?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.